22 januari 2024

Symposium over onbewuste kennis en (Z)EVMB

Onbewuste, impliciete kennis is essentieel in de zorg voor mensen met (Z)EVMB. Op 18 april a.s. is er een symposium over onderzoek naar deze zogenoemde Tacit Knowledge.

Tacit Knowledge is een vorm van weten die moeilijk onder woorden te brengen is. Het gaat om impliciete, onbewuste kennis. Ouders van een kind met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EVMB) hebben vaak veel van dit soort kennis. Net als de zorgprofessionals die voor mensen met (Z)EVMB zorgen. Door die kennis kunnen zij inschatten hoe het met de cliënt gaat en wat hij/zij bedoelt of wil. Tacit Knowledge is dus essentieel voor goede zorg voor mensen met (Z)EVMB.

Onderzoek
De projectgroep Tacit Knowledge doet onderzoek naar deze onbewuste vorm van kennis. Daarbij wordt aandacht besteed aan wat Tacit Knowledge precies is, en hoe je deze kennis opbouwt en overdraagt. Maar ook wat de valkuilen van Tacit Knowledge zijn en hoe je die omzeilt.

Resultaten, ervaringen en belang
Tijdens het symposium 'Tacit Knowledge: over noodzakelijke kennis in de zorg voor mensen met (Z)EVMB' worden de resultaten van dat onderzoek gepresenteerd. Ook vertelt een ouder wat het belang is van Tacit Knowledge voor de zorg van haar kind en wat de (on)mogelijkheden zijn in het contact met zorgprofessionals als het gaat om Tacit Knowledge. Verder vertelt Karin de Geeter (van De Geeter & Munsterman) over het belang is van impliciete kennis voor het LACCS-programma (Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulerende tijdsbesteding) en hoe zij Tacit Knowledge gaan inbedden in hun trainingen en opleidingen.

Wie, wat, waar
Het symposium is gratis en vindt plaats op 18 april a.s. van 13.00 tot 17.00 uur in De Coster- en Fonteynzaal (G0-209) van locatie AMC op de Meibergdreef 9 in Amsterdam. Aanmelden voor dit symposium kan via deze link: https://forms.gle/noDCMcqsSc6jSp8q8.



Terug naar nieuws

Populairwetenschappelijk boek Vaccins verschenen
Wat doe je als je je als wetenschapper zorgen maakt over de misinformatie en opzettelijke onzin over vaccins? meer...
Lezing: dé ethiek van AI bestaat niet
Onlangs hield Marieke Bak, medisch ethicus van Amsterdam UMC, een lezing op de collegedag van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. meer...
Hoe ga je om met onvrede over (onvrijwillige) zorg?
Het indienen van een klacht is een aangrijpende gebeurtenis. Hoe ga je om met de juridische en morele vraagstukken die voortkomen uit onvrede over zorg? meer...