17 juni 2024

Lezing: dé ethiek van AI bestaat niet

Onlangs hield Marieke Bak, medisch ethicus van Amsterdam UMC, een lezing op de collegedag van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Deze relatiedag voor (ziekenhuis)apothekers, (dieren)artsen, patiëntvertegenwoordigers, wetenschappers en geïnteresseerden uit de farmaceutische humane/veterinaire industrie en overheid werd dit keer georganiseerd rondom het thema Kansen voor morgen, met de uitdagingen van vandaag.

Aandacht voor ethiek
Daar sloot de lezing van Marieke over ethiek en kunstmatige intelligentie naadloos op aan. "Ik heb de aanwezigen meegenomen in een sessie over de ethische dilemma's bij de inzet van AI in de zorg en het regulatoire veld. Daarbij heb ik laten zien dat AI-technologie nooit waardeneutraal is. Aandacht voor ethiek is daarom vroegtijdig en doorlopend van belang."

Discussie en positieve reacties
Ook reflecteerde de ethicus op de kansen en risico's van AI. Dat deed zij aan de hand van geleerde lessen uit de medische studies waarin zij als ethicus is ingebed. "Dé ethiek van AI bestaat immers niet en ethische vragen moeten altijd in context bekeken worden." De lezing die tijdens twee verschillende sessies op de collegedag bij te wonen was, zorgde voor discussie en positieve reacties na afloop.
Interesse in een lezing? Klik hier!

Terug naar nieuws

Populairwetenschappelijk boek Vaccins verschenen
Wat doe je als je je als wetenschapper zorgen maakt over de misinformatie en opzettelijke onzin over vaccins? meer...
Hoe ga je om met onvrede over (onvrijwillige) zorg?
Het indienen van een klacht is een aangrijpende gebeurtenis. Hoe ga je om met de juridische en morele vraagstukken die voortkomen uit onvrede over zorg? meer...
Creatieve benadering rol verpleegkundigen
Op donderdag 23 en vrijdag 24 mei a.s. vindt in Amsterdam het symposium Creative Care plaats. Het boek Reinventing The Good Life draagt daar zijn steentje aan bij. meer...