Technologie en Goede Zorg

Digitale technologie wordt steeds belangrijker in de zorg. Zo zien we een toenemende inzet van gezondheidsapps, meer mogelijkheden voor het op afstand monitoren van patiënten, en sinds kort zelfs kunstmatige intelligentie voor het voorspellen en personaliseren van zorg. Met behulp van dergelijke technologieën zou de zorg betaalbaarder, efficiënter en patiëntgerichter worden.

Om deze mogelijkheden ten volste te kunnen benutten, moet er vanaf het begin worden nagedacht over normatieve vragen. Want wat doet zorgtechnologie eigenlijk met de autonomie van de dokter? En leggen sommige technologieën niet te veel verantwoordelijkheid bij de patiënt? Hoe zorgen we dat nieuwe oplossingen voor iedereen toegankelijk zijn? Is onze wetgeving wel voldoende up-to-date om de inzet van complexe kunstmatige intelligentie te reguleren? En: Hoe zijn vooroordelen ingebouwd in technologie? Deze en nog vele andere vragen worden onderzocht door de onderzoekers achter Xendens samen met burgers en experts uit de praktijk.

De groep 'Technologie & Goede Zorg' is een nieuwe samenwerking tussen verschillende secties binnen de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van Amsterdam UMC. Ethici, juristen, en onderzoekers op het gebied van diversiteit, participatie en ethieksupport denken gezamenlijk na over maatschappelijke vraagstukken rondom zorgtechnologie.

Heb je vragen of wil je meer weten? Mail dan naar technologie-goede-zorg@amsterdamumc.nl
Terug naar het overzicht